De avonden van Het Jongensuur

De avonden van Het Jongensuur

Carole community 1 dec 1998
De folder had ik al anderhalf jaar in huis, toen ik voor de eerste keer naar Het Jongensuur ging. Mijn vrouw had me het laatste zetje in de rug gegeven. "Dan ga je er toch gewoon eens kijken of het wat voor je is? Je loopt er al zolang mee."
Ja, dat is waar, dacht ik. Vanaf het moment dat de sekse-indeling en geslachtsrollen op mij van toepassing werden verklaard, klopte mijn zijn niet meer. Hoezo kan ik niet, mag ik niet, moet ik.... Ik ben geen meisje, vrouw, maar.. Daar stokte het. Er zijn geen woorden voor. En toen las ik die folder: "Het Jongensuur is een contactgroep voor mensen met een vrouwenlichaam, die zich man, een beetje man of iets tussen de seksen in voelen." YES! Precies. Dat is het. Ik dacht nog wel, dat het eigenlijk van de gekke is dat daar ook een groep voor moet worden opgericht. Het is echter wel de manier om gevoelsgenoten te kunnen ontmoeten, informatie uit te wisselen en je een keer in de zoveel tijd helemaal begrepen te weten.
Ik kom nu ruim een half jaar op de avonden van het Jongensuur. De ene keer zijn we met zijn zessen, dan weer met zijn tienen. We praten, kijken video's. We bespreken de medische mogelijkheden: wel of geen lichamelijke aanpassingen, bijvoorbeeld. We volgen de maatschappelijke discussie, zoals over medische tussenoplossingen of over de zogenaamde transgenderisten. Enkelen van ons nemen daar zelf initiatief in. En we tippen elkaar over verschenen boeken, nieuwe films en theatervoorstellingen. Zo nu en dan gaan een aantal van ons samen stappen, lekker swingen enzo. Elke avond loopt weer anders en toch blijft het vertrouwd. Ik voel me gesteund. En al krijg ik het nog steeds af en toe om mijn heupen van dagelijkse confrontaties en innerlijke verwarring, ik voel me minder alleen. Ik ben geen vliegtuig, de anderen zijn gek.

Ciao, Carole

Daar sta je dan, omdat je moet plassen voor de openbare toiletten. Ga je links of ga je rechts? Kan er niet gewoon een deur zijn? En die formulieren: giro-rekening, voor het bestellen van een boek, inschrijving op school, enquetes, enz. Altijd slechts twee mogelijkheden, waarin je gedwongen wordt - "M/V, doorhalen wat niet van toepassing is". De stigmatisering over hoe je moet zijn/functioneren omdat je een vrouwenlichaam hebt, de beperkingen die je worden opgelegd door de hokjesmaatschappij, hebben in 1994 geleid tot de oprichting van Het Jongensuur. Sindsdien is er veel gebeurd. Er zijn een aantal artikelen over deze groep geschreven voor diverse tijdschriften. Ook is een bijdrage geleverd aan het boek "Cherchez la femme" van Marjolein Rotsteeg. In de contacten met het Genderteam van de VU en de Mannengroep van Humanitas is de tussengender-problematiek aan de orde gesteld, om de beeldvorming over mannen, vrouwen en transseksuelen te verbreden.
Sommigen van ons noemen zich transseksueel, anderen zien zichzelf als half man/half vrouw of als een tussengender. Sommigen kiezen voor lichamelijke aanpassingen, anderen proberen hun identiteit vorm te geven zonder medische ingrepen. Ben je geïnteresseerd in onze activiteiten, neem dan contact met ons op.
In 2001 heeft Het Jongensuur de HP Verhoefprijs gewonnen.

Het Jongensuur is bereikbaar via: www.hetjongensuur.nl 

In de wachtkamer van dokter De Vaal

Arianne van der Ven 5 jul 2014

Wat ben ik mooi!

Ton van den Born12 nov 2013

Met open deuren

Ton van den Born 1 sep 2013

Voorbij de seksetweedeling

Redactie12 apr 2013

Bob Angelo penning naar transgender organisaties Nederland

Saar Raaymakers27 jan 2013

Zweedse Transgenders willen schadeloosstelling voor “gedwongen” sterilisaties

Saar Raaymakers15 jan 2013

Tweehonderdvijfenzestig

Kris van der Veen 7 dec 2012

Aanschuiven bij ervaringsdeskundigen en wetenschappers in Het Dolhuys

Ton van den Born 9 nov 2012

How a girl became a boi

Ton van den Born23 mei 2014

“Prostitutie is de prijs voor eerlijkheid”

Islamitische religie studeren in Indonesië en daarna aan het werk met de minst geliefde bevolkingsgroep van de moslims in het land, transgenders. Dat is wat Gama deed. “Kinderen die erachter komen dat ze zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam, worden op straat gezet en uit de familie verbannen. Uiteindelijk belanden de meesten in de prostitutie”.

“Na ...

Robin Smit14 jun 2013

"Ik wil mijn gasten verwennen"

Jules Schaper en Jay 1 jul 2009

Vecht voor je recht

Mariëtte Hermans28 mei 2007

Persoonlijke verhalen vanuit underground culture

Mariëtte Hermans27 mei 2007

Laten zien dat je een man bent!?

Tijdens het Transgender Filmfestival in mei 2003 vond een debat plaats over 'transmasculinities'. Geertje Mak, Henry Rubin en Judith Halberstam waren aanwezig om inleidingen te houden. Het debat werd geleid door Helen Hok Sze Leung. De inleidingen en het debat gingen niet zozeer in op de vele verschillende manieren waarop mannen en vrouwen mannelijkheid vorm geven, als wel op de vraag wat mannelijkheid ...

Margreet Zwarteveen 8 jul 2003

Prikbord

Time: 1.0210
Mem: 9,83MB