Mensonvriendelijke cartoons in bundel

Recensie: cartoons van KA

Jan den Besten boekrecensiescultuur 4 aug 2002

KA (pseudoniem voor Karin van Haasteren) tekent sinds nummer vijf cartoons voor het Continuüm. Dit doet ze voor verschillende progressieve bladen en actiegroepen. Een aantal van haar strips en tekeningen zijn nu gebundeld onder de naam Katastrofe!.
Mensonvriendelijke cartoons maakt KA, aldus het voorwoord in de bundel, want soms 'manonvriendelijk' en soms juist 'beledigend en zelfs discriminerend' voor vrouwen.
In haar bundel stelt ze niet alleen verstokte mannen, vrouwen en alles wat daar tussenin beweegt te kijk, maar gaat ze ook tekeer tegen militairen, troosteloze toeristen, huwende homo's en inburgerende autochtonen. Zeker voor linkse lezers is dat erg smullen: het blijkt weer eens hoeveel er mis is met onze wereld. Gelukkig gaan, zoals vaker bij cartoons, humor en kritiek goed samen.

Katastrofe! kan worden besteld door € 3,- (incl. porto) over te maken op girorekening 95225 t.n.v. Stichting Gebladerte te Leiden. Vermeld duidelijk de titel en de code (G22) van de bundel. Meer informatie over de Gebladerte-reeks is te vinden op www.defabel.nl/gebladerte.


Erkenning en herkenning

Ton van den Born 1 dec 2013

De literaire opvoeding van een Tranny Chaser

Arianne van der Ven 2 mrt 2013

Je wordt vrouw

Ton van den Born 5 feb 2013

Life, vanuit de parenclub

Arianne van der Ven19 aug 2012

Transgenders en prostitutie in Den Haag

Arianne van der Ven 3 feb 2012

En knielde voor hem neer

"Ik wil nooit meer naar een ziekenhuis", zei Mischa, die uitgegaapt leek. "Ik ga liever dood dan naar een ziekenhuis. Luuk, Daantje en Sylvester hebben me gezworen dat ze me komen bevrijden als ik in een ziekenhuis lig". Hij trok zijn benen op en sloeg zijn armen om zijn knieën. "Vanaf mijn dertiende kreeg ik hormonen. Elke maand moest ik met mijn vader naar ...

Sytse Kooi20 jan 2009

Net gewone mensen

Marieke van Eijk21 dec 2006

Twee gescheiden werelden

Margreet Zwarteveen22 nov 2006

Zapatistas voor transgenicos

Arianne van der Ven25 jan 2009

Veilig en wel: talkshow tijdens Transfusion

Andrea Prins werkt bij de politie Amsterdam-Amstelland en onderzocht waarom trans- en lesbische vrouwen weinig aangifte doen van discriminatie of geweld. Homomannen doen dat wel en geweld tegen homo's staat al een tijdje op de politieke agenda als het gaat over zogenoemde hatecrimes. Dat geldt niet voor vrouwen.

 

 

Bij wijze ...

Mariëtte Hermans 9 jun 2010

Transseksualiteit: voorkomen of behapbaar maken?

Nora Uitterlinden31 jul 2009

Een echte feminist is óók een heer!

Vorig jaar ontving Karin Spaink het Roze Lieverdje, dit jaar krijgt zij de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Deze welverdiende erkenning voor haar werk als geëngageerd schrijfster is ook voor de transgender-beweging een heugelijk feit. Het Continuum sprak met haar over de plek die vraagstukken rond gender innemen in haar werk.Karin, ...

Janiek 9 mei 2009

Prikbord

Time: 0.6270
Mem: 9,83MB