Film: Yo Soi Asi

Film: Yo Soi Asi

Kam Wai Kui filmrecensies 9 mei 2000

Regisseur: Sonia Herman Dolz

Yo soy asi (Zo ben ik) is het sluitstuk van Sonia Herman Dolz's documentaire-triptiek over de schoonheid van uitzonderlijke mensen op hoge leeftijd. De film volgt gedurende vier dagen het leven van Mario, een hoogbejaarde 'transformista', die zijn levenslust en roem verwierf als travestie-artiest in de variétéclub La Bodega Bohemia in Barcelona. Na drie decennia valt echter het doek voor de club van gérant Enrique.

Herman Dolz zet met haar respectvolle liefde voor de artiesten een ontroerend portret neer van een travestietencultuur in haar nadagen. Geduldige beelden van zware make-up op een diepgegroefde huid, en ook niet te vergeten: het lied. De film mengt uitbundigheid en zelfrespect, afscheid en ouderdom in een mijmering over de broosheid en schoonheid van het leven.

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

Transgender film Laurence Anyways

Ton van den Born20 sep 2012

Een bijzonder sprookje van genderonbehagen

Janiek 10 jun 2011

De hele transwereld in een notendop

Nergens anders komt de Nederlandse transgender wereld in zo'n grote getale bij elkaar. Hier staat zij in haar volle diversiteit. Alle diensten, netwerken en idealisten die zich op transgenders richten zijn hier. Dit is het Transfusion Festival. het Continuüm schuimt voor u de meer dan twintig organisaties af die zich met een standje presenteren. Wat is er nieuw in transland?

Arianne van der Ven28 mei 2010

Verlies en winst voor twee verloren zoons

Janiek 8 mei 2010

Gwen Haworth: maak je eigen films!

Arianne van der Ven26 mei 2009

XXY

Jules Schaper21 jul 2008

'Transparent': man en moeder

In de film Transparent, te zien op het Nederlands Transgender Filmfestival in Amsterdam, afgelopen mei, laat regisseur Jules Rosskam 19 verschillende transmannen aan het woord die hun eigen kinderen hebben gebaard. Zwangerschap is voor veel mensen een soort oer-vrouwelijkheid: duidelijker vrouw kun je niet worden. Dit lijkt op gespannen voet te staan met mannelijkheid, dus hoe rijmt een ...

Jules Schaper13 jul 2007

Time: 0.0972
Mem: 2,5MB