Impressies van het Transgender Filmfestival

Anna Aalten cultuurfilmrecensies 19 okt 2001
Paradise Bent In deze vrolijke, soms wat chaotische documentaire leidt Croall ons binnen in de wereld van de Samoaanse genderbenders. Op Samoa, een eiland in de Stille Zuidzee, is het niet ongebruikelijk als jongens zich als meisjes gedragen. Een zoon die zich aangetrokken voelt tot huishoudelijk werk, koken en naaien kan rekenen op zijn moeders goedkeuring. Zij vindt het vooral handig en gezellig, zo'n zorgende nazaat (m/v) om zich heen. Maar ook buitenshuis, in het openbare leven, is de verschijning van de man in vrouwenkleren niet ongebruikelijk. Vooral in de dansshows zijn soms mannen te vinden die, geheel in vrouwenkleding, de ster van de avond zijn. Fa'fafines worden ze genoemd, de jongens die zich als meisjes gedragen. De meeste families hebben wel een neef, oom of zoon die fa'fafine is. Uit historisch onderzoek blijkt dat zij een lange geschiedenis hebben in de Samoaanse cultuur, maar de christelijke missionarissen die het eiland kwamen bekeren moesten natuurlijk niets van ze hebben. Toch zijn ze er nog steeds, binnen de families, in de dansshows en in het straatbeeld.

De documentaire laat zien hoezeer hun bestaan door de Samoanen geaccepteerd is. Maar ook hoe er zich een verschuiving lijkt af te tekenen in de aard van de fa'fafine. Een van de jonge fa'fafines die aan het woord komt is een grote ster in een dansshow. H/zij kleedt zich ook in het dagelijks leven zeer uitdagend vrouwelijk en dit roept ergernis op bij oudere fa'fafines. De kijker krijgt ook te zien dat h/zij een liefdesrelatie heeft met een Australische man die op het eiland werkt. Tijdens het maken van de documentaire gaat h/zij met hem samenwonen. Dit levert problemen op met de werkgever van de Australiër, die uiteindelijk zijn baan verliest. Voor de kijkers is het niet duidelijk in hoeverre dit samenhangt met het uitdagende, wat exhibitionistische karakter van deze ene fa'fafine of met een groeiende maatschappelijke afkeer van de fa'fafine in het algemeen. Ook op Samoa lijkt het paradijs niet te vinden.

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

Transgender film Laurence Anyways

Ton van den Born20 sep 2012

Een bijzonder sprookje van genderonbehagen

Janiek 10 jun 2011

De hele transwereld in een notendop

Nergens anders komt de Nederlandse transgender wereld in zo'n grote getale bij elkaar. Hier staat zij in haar volle diversiteit. Alle diensten, netwerken en idealisten die zich op transgenders richten zijn hier. Dit is het Transfusion Festival. het Continuüm schuimt voor u de meer dan twintig organisaties af die zich met een standje presenteren. Wat is er nieuw in transland?

Arianne van der Ven28 mei 2010

Verlies en winst voor twee verloren zoons

Janiek 8 mei 2010

Gwen Haworth: maak je eigen films!

Arianne van der Ven26 mei 2009

XXY

Jules Schaper21 jul 2008

'Transparent': man en moeder

In de film Transparent, te zien op het Nederlands Transgender Filmfestival in Amsterdam, afgelopen mei, laat regisseur Jules Rosskam 19 verschillende transmannen aan het woord die hun eigen kinderen hebben gebaard. Zwangerschap is voor veel mensen een soort oer-vrouwelijkheid: duidelijker vrouw kun je niet worden. Dit lijkt op gespannen voet te staan met mannelijkheid, dus hoe rijmt een ...

Jules Schaper13 jul 2007

Zapatistas voor transgenicos

Arianne van der Ven25 jan 2009

Wat wordt het lot van Trump's transgender ban

Arianne van der Ven 3 jan 2018

Genderverschil ontsluierd

Ton van den Born14 sep 2017

Voetstappen in de sneeuw

Tamar Doorduin 3 aug 2016

Wat maak je je druk over het transgenderbrein?

Eric Llaveria Caselles 3 mei 2016

Het Transgender Toilet wordt verkiezingsissue in de VS

Arianne van der Ven10 apr 2016

Time: 0.1494
Mem: 2,52MB