Dat ‘hij’, dat moet toch wel lukken?

Janiek opiniecolumns 19 sep 2012

Mensen indelen in twee seksen is kunstmatig, vindt Malou van Hintum in een column op volkskrant.nl, en de natuur zou dat onderschrijven. Dit als reactie op de publieke bekendmaking van Maxim Februari dat hij voortaan als man door het leven gaat. Wat volgt is een betoog dat zich toespitst op “mensen die noch man, noch vrouw zijn” (huh?). Er wordt met wetenschap en met cijfers geschermd en er vallen een paar bekende namen (Schwaab, Spaink). Onder het tussenkopje “tussensekse” gaat het vooral over teelballen en eierstokken, plasbuizen en penissen, en “amper borsten” (!). Tot slot wordt het belang van genitale operaties im Frage gesteld en de suggestie gewekt dat Februari wel een ‘zhij’ zal blijven als hij zich niet laat opereren.

Ik ken van Hintum niet persoonlijk, dus ik weet niet wat zij/hij/zhij is. Moet ik het dan veiligheidshalve maar op ‘zhij’ houden? Wat ik wel weet is dat zhij een columnist is, dus zhij mag alles zeggen. Toch zou ik het prettiger hebben gevonden als zij zich goed had geinformeerd voordat zij begon aan wat een poging lijkt om genderidentiteit onbelangrijk te maken. Terwijl de stap die Maxim Februari heeft gezet juist laat zien hoe levensbepalend die is. Zonder geslachtsidentiteit is het vrijwel niet mogelijk om een plek in deze wereld in te nemen en relaties met andere mensen aan te gaan.

Men hoeft Maxim Februari niet persoonlijk te kennen om te weten dat de suggestie die van Hintum in zhaar laatste alinea probeert te wekken omtrent zijn identiteit ronduit ongepast is. Lees slechts de laatste alinea van de column in NRC van 17 september j.l. waarin Februari voor zijn identiteit uitkwam. Ik citeer: “Eigenlijk, als je er rustig over nadenkt, blijkt samenleven gewoon een kwestie te zijn van het gebruik van voornaamwoorden. Daarmee is het woord aan u. Vanaf vandaag staat er een andere naam bij deze column. Ik wil u vragen deze naam te gebruiken. Over het gebruik van het woord ‘ik’ moeten we het later nog maar eens hebben, maar dat ‘hij’, dat moet toch wel lukken?”

Mensen indelen in twee seksen gaat over het algemeen vanzelf en dingen die vanzelf gaan noemen wij meestal ‘natuurlijk’. Probeer er maar eens aan te ontkomen en tussen, buiten of boven de seksen te leven. Ik ken een aantal mensen persoonlijk die hun identiteit op die manier beleven en daaraan vorm zouden willen geven en weet van hun frustraties. Ik ken ook tal van mensen (transseksuelen en mensen met een intersekse-aandoening), die vermoeid gaan zuchten wanneer zij er weer eens aan de haren worden bij gesleept om als bewijs te dienen voor de ‘kunstmatigheid’ van de gendertweedeling. Stop daar eens mee, Spainks en van Hintums, en andere genderutopisten!

Wat ik interessant zou vinden om te weten, is waarom men het antwoord op de vraag naar iemands identiteit zo graag in onderbroeken zoekt. Van Hintum’s verhaal maakt in ieder geval duidelijk dat het antwoord daar niet te vinden is. En in die “hersengebiedjes” ook al niet, of hooguit als je er zelf niet meer bent. Hoe weten we dan wel van elkaar wie of wat we zijn? Gendertherapeute Toni Zandvliet zei ooit over identiteit: “Wat je bent zeg je zelf.” En daarin is Maxim Februari heel duidelijk geweest. Dus dat ‘hij’, dat moet toch wel lukken?

Geen labels voor Mo

Ton van den Born 9 jun 2015

Tweehonderdvijfenzestig

Kris van der Veen 7 dec 2012

Voetbalvader

‘Papa, in welke F zat jij?' Nu de zomervakantie is afgelopen, nadert een historisch moment: mijn zoon mag naar de F7. Twee jaar lang heeft hij met de mini's gevoetbald in de gymzaal van school. Elke zondagochtend was dat een feestje voor vader en zoon. Maar nu gaat het serieuze werk beginnen: met de F'jes op een echt grasveld tegen een echte tegenstander ...

Thijs Anema16 sep 2010

Een sprong in het diepe

Met de zon hoog aan de hemel en 25 graden buiten besluit ik een dagje vakantie te nemen. Dat betekent voor mij een bezoekje aan het Naturistenstrand  hier in de buurt.  Na mijn  borstoperatie (eindelijk een platte borstkas) voelde ik me als een vis in het water en dat is zo gebleven.  Eindelijk klopt mijn lijf!

En wanneer ik me zo goed voel, zijn er weinig ...

Ben23 jun 2010

Blijkbaar

Na een drukke dag op het werk loop ik in gedachten verzonken naar het station. "Goedenavond" klinkt het plots. Op de hoek bij het buurthuis staat iemand die eruit ziet als een man. ‘Waarom groet deze man mij?', denk ik enigszins verstoord.In deze buurt groet men elkaar doorgaans niet. Maar waarom zou hij daar geen uitzondering op mogen maken? Omdat ...

Jay 9 apr 2010

Man zonder haar

Wat valt erover te zeggen? Net zo weinig als er haren op mijn hoofd groeien. Want dat is het hem: er vindt een meedogenloze kaalslag plaats op mijn schedeldak.

Natuurlijk, hoor ik u denken. De halve mensheid kan vroeg of laat dit natuurfenomeen verwelkomen. Maar laat ik ...

Thijs Anema24 okt 2009

Gezien worden

Dat transgenders belang hebben bij meer zichtbaarheid doet het momenteel goed als politieke leuze. Toch zou ik graag eerst die brede transgenderparaplu eens optillen en een poging wagen om zichtbaar te maken welk een bont gezelschap zich eronder bevindt. Hopelijk zien wij dan tegelijk dat deze leuze minder vanzelfsprekend is dan ze lijkt en krijgen wij er oog voor hoe de zichtbaarheid van ...

Janiek 3 jun 2009

Zichtbaarheid. Anders, namelijk ...

Transen maken zelf wel uit of ze zichtbaar zijn of niet. Ik ben het. Als "ehm eenmansfractie" in de gemeenteraad van Frieslands tweede gemeente sta ik zogezegd mijn mannetje. Dat wil ik ook niet anders; maar goed, dat is een ander verhaal. Vrijdagmorgen werd ik wakker in een hotelkamer in Ugchelen en bij gebrek aan een computer ging de tv aan. Goedemorgen Nederland. ...

Petra Kramer24 mei 2009

Transseksualiteit is wel degelijk een ziekte

Nora Uitterlinden vindt het onwenselijk om transseksualiteit te voorkomen, mocht dit ooit mogelijk zijn. Wout van Eden is het zeer met haar oneens. Transseksualiteit is een ziekte die leed veroorzaakt en het zou mooi zijn als dat voorkomen kan worden, is zijn mening.

In het interview in de Volkskrant van 18 juli 2009 spreekt prof. Louis Gooren de wens uit dat transseksualiteit ...

Wout van Eden 3 okt 2009

Opinie: Transgenderisten als derde categorie

Hebben we de transseksuelen gehad, vervolgens de travestieten, krijgen we dit ook nog! Onder de koppen 'VU worstelt met derde geslacht' (voorpagina) en 'Wanorde in de wereld der seksen' (pagina 3) deed Het Parool op 11 november j.l. kond van een 'nieuwe groep', de zogenaamde trangenderisten, 'mensen die zowel man als vrouw willen zijn en willen genieten ...

Fleur Brouwer 1 dec 1997

Mooi uitzicht

Ton van den Born16 apr 2018

Wat maak je je druk over het transgenderbrein?

Eric Llaveria Caselles 3 mei 2016

Wie is er bang voor Germaine Greer?

Arianne van der Ven19 dec 2015

Vier interseksuele sporters ondergaan genitale operaties om te mogen sporten in vrouwencompetitie

Arianne van der Ven27 apr 2014

Time: 0.1344
Mem: 2,53MB