Column

Zichtbaarheid. Anders, namelijk ...

Petra Kramer columns 24 mei 2009
Transen maken zelf wel uit of ze zichtbaar zijn of niet. Ik ben het. Als "ehm eenmansfractie" in de gemeenteraad van Frieslands tweede gemeente sta ik zogezegd mijn mannetje. Dat wil ik ook niet anders; maar goed, dat is een ander verhaal.

Vrijdagmorgen werd ik wakker in een hotelkamer in Ugchelen en bij gebrek aan een computer ging de tv aan. Goedemorgen Nederland. Boris Dittrich (goed bezig die man) over homo's en Gordon. De presentatrice zei wel drie keer "trendzjenders". Kijk, zo hoef ik niet zichtbaar te zijn en ik ben dat gelukkig ook niet, want tijdens dat twee dagen durende raadsreisje was ik overal zonder aarzelen gewoon mevrouw. Mijn raadslidmaatschap leek minder waarschijnlijk voor het hotelpersoneel.

Afgelopen dinsdag heb ik een wethouder in verlegenheid gebracht door een A4-tje vol moeilijke vragen op hem af te vuren tijdens het vragenuurtje. Had ie verdiend, vond ik. De burgemeester vond anders en gebood voorstellend de vragen schriftelijk in te dienen. Achteraf vind ik wel dat hij gelijk had. Te hoge irritatiefactor.

Dat ging ook over homo's. En over transgenders, maar als ik moet kiezen, dan gebruik ik liever het woord homo. Ik ben geen trendzjender. Sorry. Even goede vrienden wat mij betreft. Dat wel.

Tijdens het aperitief van afgelopen vrijdag vroeg de wethouder me wat ik nou wilde met die homo's. Nou, gewoon: dat er beleid gemaakt wordt. Wij gaan bijvoorbeeld over thuiszorg en daar zit de hele mikmak aan hojo's in de kast, zeg maar. Stel het je maar voor: Een leuke nieuwe hulp, die vraagt hoe het met de kleinkinderen is. Goed bedoeld natuurlijk, - daar twijfel ik niet aan - maar toch: komt u maar uit de kast, geachte cliënt, waarom heeft u geen kleinkinderen? Au.

Zodra ik op een meer dan "hoi hoe is het"-basis met iemand praat, vertel ik hoe de vork in de steel zit, als dat nog nodig is. Dat geeft ook wel eens au-momenten. Vaak vanwege die andere zichtbaarheid. De keerzijde van de TNN-medaille. Ik ben trans en trots. Net zoals ik trots ben Friezin te zijn. Nederlanders hebben wat mij betreft heus gelijke rechten, maak je geen zorgen. Schaar me alleen niet onder dezelfde paraplu. Dat helpt me van de regen in de drup.

Travestieten in de kast doen dat ook zodra ze me doorhebben. Ik heb geen zin in praatjes over panty's. Ga weg! Boos worden ze dan. We zijn immers hetzelfde: transgender. Toch? Soms beginnen ze daarna zelfs over mijn broek, als ik er eentje draag. Dat maakt mij dan minder vrouw en hen des te meer. Op die momenten kan zichtbaarheid me echt gestolen worden.

Daarom: anders, namelijk .... Zichtbaarheid is zo gek nog niet, maar als het duwen wordt, dan sta ik liever niet onder een paraplu. Ik hou wel van regen.


Geen labels voor Mo

Ton van den Born 9 jun 2015

Tweehonderdvijfenzestig

Kris van der Veen 7 dec 2012

Dat ‘hij’, dat moet toch wel lukken?

Mensen indelen in twee seksen is kunstmatig, vindt Malou van Hintum in een column op volkskrant.nl, en de natuur zou dat onderschrijven. Dit als reactie op de publieke bekendmaking van Maxim Februari dat hij voortaan als man door het leven gaat. Wat ...

Janiek 19 sep 2012

Voetbalvader

‘Papa, in welke F zat jij?' Nu de zomervakantie is afgelopen, nadert een historisch moment: mijn zoon mag naar de F7. Twee jaar lang heeft hij met de mini's gevoetbald in de gymzaal van school. Elke zondagochtend was dat een feestje voor vader en zoon. Maar nu gaat het serieuze werk beginnen: met de F'jes op een echt grasveld tegen een echte tegenstander ...

Thijs Anema16 sep 2010

Een sprong in het diepe

Met de zon hoog aan de hemel en 25 graden buiten besluit ik een dagje vakantie te nemen. Dat betekent voor mij een bezoekje aan het Naturistenstrand  hier in de buurt.  Na mijn  borstoperatie (eindelijk een platte borstkas) voelde ik me als een vis in het water en dat is zo gebleven.  Eindelijk klopt mijn lijf!

En wanneer ik me zo goed voel, zijn er weinig ...

Ben23 jun 2010

Blijkbaar

Na een drukke dag op het werk loop ik in gedachten verzonken naar het station. "Goedenavond" klinkt het plots. Op de hoek bij het buurthuis staat iemand die eruit ziet als een man. ‘Waarom groet deze man mij?', denk ik enigszins verstoord.In deze buurt groet men elkaar doorgaans niet. Maar waarom zou hij daar geen uitzondering op mogen maken? Omdat ...

Jay 9 apr 2010

Man zonder haar

Wat valt erover te zeggen? Net zo weinig als er haren op mijn hoofd groeien. Want dat is het hem: er vindt een meedogenloze kaalslag plaats op mijn schedeldak.

Natuurlijk, hoor ik u denken. De halve mensheid kan vroeg of laat dit natuurfenomeen verwelkomen. Maar laat ik ...

Thijs Anema24 okt 2009

Gezien worden

Dat transgenders belang hebben bij meer zichtbaarheid doet het momenteel goed als politieke leuze. Toch zou ik graag eerst die brede transgenderparaplu eens optillen en een poging wagen om zichtbaar te maken welk een bont gezelschap zich eronder bevindt. Hopelijk zien wij dan tegelijk dat deze leuze minder vanzelfsprekend is dan ze lijkt en krijgen wij er oog voor hoe de zichtbaarheid van ...

Janiek 3 jun 2009

Maxim Februari dicht het gat

Tamar Doorduin17 sep 2012

De consultant (2): vrijheid?

(In De consultant: bevrijd! vertelde ik een aantal maanden terug over het bezoek van mijn kalende vriend A. (m/v) aan de hair consultant.) Ik vroeg A. op een keer of hij uitkeek naar het extra haar dat op dat moment ergens in een derdewereldland met de hand in een tulen vormpje werd gestoken - een vorm die precies overeenkwam met de ...

Fleur Brouwer26 jul 2003

Blikvanger

  • 20 feb 2018 • Genderdoeboek

    Het Genderdoeboek van TNN is een wegwijzer voor hoe je op een correcte en genderinclusieve wijze om kan gaan met transgender personen. Het Genderdoeboek onderscheidt vier onderwerpen: geslachtsregistratie en persoonsgegevens, correcte aanspreekvormen, onderzoek en (genderneutrale) toiletten.

    Hier vind je de link naar het Genderdoeboek.

Time: 0.2388
Mem: 2,51MB