Transgender Henriette Wiersinga overleden na mishandeling

Een puur mens

Tim de Jong interviews 24 apr 2007

Op woensdag 18 april overleed Henriette of Harry Wiersinga (55) als gevolg van mishandeling op 27 maart.  Tim de Jong sprak met haar voor zijn boek Man of vrouw, min of meer (Schorer, 1999)

Op het station van Voorburg kwam ze me tegemoet. Op en top verzorgd, een warme glimlach, we stelden ons voor. Ik zou haar interviewen voor mijn boek over transgenders, maar onze ontmoeting kreeg de sfeer van een date. Ze stond erop dat we eerst uit eten zouden gaan, en wel op haar kosten. Na vergeefs protest stemde ik toe, ze palmde me in met haar charmes en ik besloot dat ik haar evengoed nog kon interviewen mits ik me tot een enkel glas wijn zou beperken. Zo geschiedde: na een heerlijke maaltijd en wandeling door de stad, nam ik bij haar thuis het voortouw door te vragen wat voor jeugd zij had gehad. De verhalen kwamen los en ik genoot van een bijzonder mens, iemand die ik als vrouwelijk ervaarde maar die in haar verhaal overtuigend als een mens met twee kanten naar voren kwam. Iemand voor wie transgender zijn vanzelfsprekend en probleemloos was. In haar woorden: “Het woord transgender vind ik erg mooi, vanwege de dansachtige klank en de symbolische, overdrachtelijke betekenis. Dat verwijst naar die onzichtbare wereld, die voor mij belangrijk is. Transgender in de betekenis van: mensen die zich niet houden aan de codes voor hun gender.”*

Geschokt door het bericht van haar overlijden afgelopen week. Doodgeslagen op straat door een onbekende. Motief onbekend, mogelijk een reactie op haar niet alledaagse uitstraling. Verbijstering, ongeloof. In de krant lees ik hoe intens geliefd zij zich maakte bij collega’s en vrienden: een goede fee die zieke en oude mensen opzocht, waar je mee kon lachen en feestvieren, een ‘exotische paradijsvogel’ die zich altijd in zwierige kleding hulde, gedichten schreef en muziek maakte.
Ik denk terug aan hoe onze avond toentertijd eindigde. Voordat ik de terugreis ondernam om de laatste trein te halen, werd ik getrakteerd op een prachtig muziekstuk dat zij op haar dwarsfluit speelde. Een cadeautje van iemand die zichzelf treffend met engelen vergeleek. Een puur mens, zichzelf.


* Tim de Jong (1999) Man of vrouw, min of meer. Gesprekken over een niet-gangbare sekse. Schorer Boeken, p. 28

‘Altijd maar stiekem vrouw zijn’

Ton van den Born 9 feb 2018

‘Lichaamsaanpassing is een dogma’

Ton van den Born25 jan 2015

De twee kanten van zorgvuldigheid

Ton van den Born 9 jan 2015

Met open deuren

Ton van den Born 1 sep 2013

Voetballen tegen vooroordelen

Tamar Doorduin10 apr 2012

Transgenders en prostitutie in Den Haag

Arianne van der Ven 3 feb 2012

Een relatie zonder vanzelfsprekendheden

Wanneer er aandacht is voor de partners van transpersonen, gaat het meestal over heteroseksuele vrouwen wier man na jaren huwelijk in transitie gaat en vrouw wordt. Maar niet alle partners zijn heteroseksueel, en niet alle partners waren al voor de transitie in het spel. Tijd voor een serie partnerverhalen waarin diversiteit centraal staat. Voor dit eerste deel interviewden wij ...

Tamar Doorduin15 dec 2011

'Mededogen is het fundament'

Janiek 26 dec 2010

Werken aan een beter transverhaal

Ton van den Born12 dec 2017

‘Als alles in zijn plooien is gevallen, is het geen issue meer’

Ton van den Born17 mei 2016

Erkenning en herkenning

Ton van den Born 1 dec 2013

Belangrijk, maar ook beladen

Tamar Doorduin, onderzoeker Rutgers WPF15 aug 2013

Blikvanger

  • 20 feb 2018 • Genderdoeboek

    Het Genderdoeboek van TNN is een wegwijzer voor hoe je op een correcte en genderinclusieve wijze om kan gaan met transgender personen. Het Genderdoeboek onderscheidt vier onderwerpen: geslachtsregistratie en persoonsgegevens, correcte aanspreekvormen, onderzoek en (genderneutrale) toiletten.

    Hier vind je de link naar het Genderdoeboek.

Time: 0.2973
Mem: 2,52MB