Yvo vijf jaar later

Van kwetsbaar kind naar gentleman

Yvo Vas Dias Postma interviews 5 jul 2002
In de loop van de jaren (na mijn interview in het Continuüm in 1997) is het voor mij steeds duidelijker geworden. Ik voel mij man (gentleman). Het heeft mij veel energie, pijn en verdriet gekost dit voor mezelf duidelijk te krijgen. De laatste jaren ben ik geconfronteerd geweest met depressie en uitputtingsverschijnselen. Dit had voor een groot deel te maken met het feit dat ik mijn hart niet volgde. Ik werd heen en weer geslingerd door verschillende emoties en kampte met een groot dilemma. Daarbij kwam dat ik mij zeer verantwoordelijk voelde voor mijn omgeving.

Door geconfronteerd te worden met dood en levensangst werd het voor mij heel belangrijk mijn hart te volgen. Doordat ik de dood onder ogen heb gezien en terug ben gegaan naar mijn jeugd-angst, is het voor mij belangrijk geworden het leven te leven volgens mijn hart en niet volgens opgelegde conventies. Ik mag nu zijn die ik van nature ben. Ik ben meer bij mijn authentieke zelf terechtgekomen. Voor deze confrontatie hield ik alles in een schemergebied (bang om voor mijn vrijheid te kiezen). Nu voel ik meer de kracht om de stap te zetten.
Deze kracht is een sterk basisgevoel. Doordat ik verdriet en angsten uit mijn verleden heb verwerkt, is het niet meer nodig met mezelf en mijn omgeving te vechten. Dit geeft een gevoel van ruimte en verlichting, waardoor ook een gevoel van vrijheid ontstaat. Het feit dat ik een tweede kans op aarde heb gekregen maakt het voor mij nog belangrijker mijn hart te volgen. Het is nu niet meer een keuze maar een natuurlijk proces.

Ik ben me er terdege van bewust dat ik geboren ben in een vrouwenlijf, maar ik voel me in mijn hele wezen man. Ik voel me bevoorrecht omdat ik in mijn manzijn een gentle kant heb kunnen ontwikkelen. Vanwege het feit geboren te zijn in een vrouwenlichaam is het voor mij mogelijk de eendimensionale manier van kijken naar gender/manzijn te doorbreken. Voor mij is het oneindigdimensionaal, ik zie het ook niet als probleem maar meer als een verrijking. Een prachtig geschenk dat mij heeft gemaakt wie ik ben.

‘Altijd maar stiekem vrouw zijn’

Ton van den Born 9 feb 2018

‘Lichaamsaanpassing is een dogma’

Ton van den Born25 jan 2015

De twee kanten van zorgvuldigheid

Ton van den Born 9 jan 2015

Met open deuren

Ton van den Born 1 sep 2013

Voetballen tegen vooroordelen

Tamar Doorduin10 apr 2012

Transgenders en prostitutie in Den Haag

Arianne van der Ven 3 feb 2012

Een relatie zonder vanzelfsprekendheden

Wanneer er aandacht is voor de partners van transpersonen, gaat het meestal over heteroseksuele vrouwen wier man na jaren huwelijk in transitie gaat en vrouw wordt. Maar niet alle partners zijn heteroseksueel, en niet alle partners waren al voor de transitie in het spel. Tijd voor een serie partnerverhalen waarin diversiteit centraal staat. Voor dit eerste deel interviewden wij ...

Tamar Doorduin15 dec 2011

'Mededogen is het fundament'

Janiek 26 dec 2010

Werken aan een beter transverhaal

Ton van den Born12 dec 2017

‘Als alles in zijn plooien is gevallen, is het geen issue meer’

Ton van den Born17 mei 2016

Erkenning en herkenning

Ton van den Born 1 dec 2013

Belangrijk, maar ook beladen

Tamar Doorduin, onderzoeker Rutgers WPF15 aug 2013

Blikvanger

  • 20 feb 2018 • Genderdoeboek

    Het Genderdoeboek van TNN is een wegwijzer voor hoe je op een correcte en genderinclusieve wijze om kan gaan met transgender personen. Het Genderdoeboek onderscheidt vier onderwerpen: geslachtsregistratie en persoonsgegevens, correcte aanspreekvormen, onderzoek en (genderneutrale) toiletten.

    Hier vind je de link naar het Genderdoeboek.

Time: 0.2434
Mem: 2,52MB