Genderbende in de media

Genderbende in de media

Fleur Brouwer opinie 19 okt 2001
het panel: Ines Orobio de Castro, Tim de Jong, ds Janine de Boer en voorzitter: Bernadette van DijkEen zondagmiddag in december, een panel en een groot projectiescherm. Een zaal vol mensen. Dat laatste woord, 'mensen', kan nu eens echt onmogelijk vervangen worden door 'mannen en vrouwen', want dat we in het Genderbende-festival zijn beland is goed te zien en te merken.

Het panel praat over het onderwerp 'transgender in de media', en met name Janine de Boer (Remonstrants predikant) en Tim de Jong (schrijver van 'Man of Vrouw - Min of Meer' en redacteur van het Continuüm) hebben aan den lijve ervaren wat het betekent om als transgender media-aandacht te krijgen. We zien tijdens een twaalftal korte televisie-fragmenten waar de programmamakers in zijn geïnteresseerd en wat hun (voor-)oordelen zijn. Het panel becommentarieert, en soms doet de zaal mee.

Natuurlijk zijn transgenders interessant voor de media. Redacteuren zoeken zich een rotje om al die praat- en showprogramma's vol te krijgen. Soms is het resultaat aardig, maar vaker leidt het tot gênante vertoningen. Zoals die keer dat Janine de Boer na een moeilijke periode begonnen was als predikant in een Remonstrantse gemeente en de presentator van het ochtend-tv-programma maar niet ophield met vragen over de scheiding (toen nota bene nog voor de wet verplicht), problemen die de kinderen wel zouden hebben gehad, etc. Terwijl het over het goeie nieuws van haar nieuwe baan zou gaan!
Maar ook programmamakers die van goede wille zijn, komen meestal niet verder dan 'het aanloopje', zoals een van de panelleden het noemde: hoe voel je je?, hoe gaat het met relaties?, en de seks?. Etcetera.
We zien het voor ons neus gebeuren, op het grote scherm. En door de opeenvolging van fragmenten wordt het haast lachwekkend. Wat snappen ze ervan? Ze doen enige moeite om de transgender niet als rariteit te bekijken, maar raken ondertussen hopeloos verstrikt in hun eigen dichotome man/vrouw-beelden. Sommigen lijken het zelf niet eens te merken.

Ines Orobio de Castro en Tim de JongEn dan is er nog de verschrikking van de uitzendingen die expliciet over transseksualiteit gaan. Nee, daar kan het echt haast niet anders dan fout gaan... We zien een fragment waarin een m/v transseksueel aan het begin van haar real-life test (een periode leven als vrouw voordat de operatieve geslachtsbehandeling mag plaatsvinden) de kunst van het vrouwelijk bewegen wordt aangeleerd. Met een slechte pruik daalt ze als een vent de trap af. Dat moet anders. Een hulpverleenster leert haar de elegance aan, het licht heupwiegen. 'En, hoe voelt dat?', zegt de hulpverleenster, vanuit het camerastandpunt hoog uittorenend boven de cliënt. Verlegen blik. Met zware stem het antwoord dat iedereen kan verwachten: 'Nou, een stuk beter.'
Of het fragment uit een programma over artsen. Dr Gooren legt uit dat hij samen met het Herseninstituut zoekt naar 'afwijkingen' in de hersenstructuur van transseksuelen. Terwijl hij praat zie je naast hem een m/v-trans pijltjes gooien naar een soort dartbord. Een experiment: hoe zit het met haar ruimtelijk inzicht? (Op de biologische zoektocht kom ik een volgende keer terug. O ja! Als het maar biologisch bepaald is zijn we echt!)

Waar blijven de programma's waarin het niet alleen maar gaat over zorgen en problemen? Waar de programma's die niet simplificeren tot er weer gewoon twee hokjes over zijn? Wie laat de diversiteit zien als positieve waarde? En wie durft het aan om het 'transgender' te plaatsen in een maatschappelijke en culturele context?
Hier, op deze zondagmiddag in de Balie, ligt het materiaal voor het oprapen. Helaas, het aantal cameraploegen dat staat te dringen om dit kleurrijke gezelschap uit te horen is nul. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Maan en Monica

Ton van den Born18 nov 2015

Geen labels voor Mo

Ton van den Born 9 jun 2015

De twee kanten van zorgvuldigheid

Ton van den Born 9 jan 2015

In de wachtkamer van dokter De Vaal

Arianne van der Ven 5 jul 2014

Erkenning en herkenning

Ton van den Born 1 dec 2013

Jij en je transbrein

Redactie18 feb 2013

Je wordt vrouw

Ton van den Born 5 feb 2013

Dat ‘hij’, dat moet toch wel lukken?

Mensen indelen in twee seksen is kunstmatig, vindt Malou van Hintum in een column op volkskrant.nl, en de natuur zou dat onderschrijven. Dit als reactie op de publieke bekendmaking van Maxim Februari dat hij voortaan als man door het leven gaat. Wat ...

Janiek 19 sep 2012

Transseksualiteit is wel degelijk een ziekte

Nora Uitterlinden vindt het onwenselijk om transseksualiteit te voorkomen, mocht dit ooit mogelijk zijn. Wout van Eden is het zeer met haar oneens. Transseksualiteit is een ziekte die leed veroorzaakt en het zou mooi zijn als dat voorkomen kan worden, is zijn mening.

In het interview in de Volkskrant van 18 juli 2009 spreekt prof. Louis Gooren de wens uit dat transseksualiteit ...

Wout van Eden 3 okt 2009

Opinie: Transgenderisten als derde categorie

Hebben we de transseksuelen gehad, vervolgens de travestieten, krijgen we dit ook nog! Onder de koppen 'VU worstelt met derde geslacht' (voorpagina) en 'Wanorde in de wereld der seksen' (pagina 3) deed Het Parool op 11 november j.l. kond van een 'nieuwe groep', de zogenaamde trangenderisten, 'mensen die zowel man als vrouw willen zijn en willen genieten ...

Fleur Brouwer 1 dec 1997

Wat maak je je druk over het transgenderbrein?

Eric Llaveria Caselles 3 mei 2016

Wie is er bang voor Germaine Greer?

Arianne van der Ven19 dec 2015

Blikvanger

  • 20 feb 2018 • Genderdoeboek

    Het Genderdoeboek van TNN is een wegwijzer voor hoe je op een correcte en genderinclusieve wijze om kan gaan met transgender personen. Het Genderdoeboek onderscheidt vier onderwerpen: geslachtsregistratie en persoonsgegevens, correcte aanspreekvormen, onderzoek en (genderneutrale) toiletten.

    Hier vind je de link naar het Genderdoeboek.

Time: 0.2493
Mem: 2,53MB