prikbord

Plaats hier je eigen berichten.

Prikbord

Herdruk van 'Man of vrouw, min of meer'

redactie

Het beeld van transgender personen is de afgelopen twintig jaar veranderd. Dat is ook te lezen in het boek van Alex Bakker over de transgendergeschiedenis in Nederland. In 1999 verscheen een boek met persoonlijke interviews met mensen die niet goed passen in de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’. Verhalen over hoe zij vorm geven aan hun genderidentiteit. Van het boek van Tim de Jong is een paar maanden geleden een herdruk verschenen.

manofvrouw1

Het boek laat zien dat er vele vormen van genderidentiteit zijn, een rijk palet van genderbeleving. De interviews tonen hoe achttien mensen omgaan met hun gender en welke beperkingen ze ervaren van de seksetweedeling. Ook enkele deskundigen uit de transgenderzorg komen aan het woord. Meer dan ooit actueel omdat nog te vaak wordt verondersteld dat je als je geen man wilt zijn, dus vrouw wilt zijn en andersom. Zo eenduidig is het lang niet altijd.

Niet in vorm en ook niet in tijd. “Momentopnames”, schrijft Tim de Jong in een blog ter gelegenheid van de herdruk. “Levens gaan verder, soms leidt dit tot nieuwe keuzen, tot oplossingen voor eerdere hindernissen, tot nieuwe inzichten, en soms ook tot een veranderende ‘identiteit’. Want is je genderidentiteit wel een gegeven? Zou het kunnen zijn dat je identiteit meebeweegt met de contexten waarin je leven zich afspeelt?”

De herdruk van ‘Man of vrouw, min of meer’ (224 pg) verscheen bij Brave New Books.
Het boek (20 euro) is hier te bestellen
Een bespreking van het boek toen het net was verschenen op Het Continuüm, mei 1999


- geplaatst op 21 mrt 2018 -

Patiëntenorganisatie Transvisie heeft fantastische vacatures

Silvia

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's. Patiëntenorganisatie Transvisie is een zich voortdurend ontwikkelende vrijwilligersorganisatie met ongeveer 65 medewerkers. Onze medewerkers begeleiden zelfhulp groepsbijeenkomsten, beantwoorden vragen via de telefoon en e-mail, bezoeken mensen in het ziekenhuis, voeren individuele gesprekken, onderzoeken de kwaliteit, werken voor de redactie of besturen de organisatie. Omdat Transvisie steeds meer aan de weg timmert en we allemaal vrijwilliger zijn, hebben we steeds meer handen nodig. Handen voor structurele, maar soms ook voor incidentele werkzaamheden. Neem eens een kijkje op https://www.transvisie.nl/info/organisatie/vacatures/


- geplaatst op 15 jan 2018 -

gastdocent transgender

danielle boender

gastdocent transgender Vitalis College Breda te bekijken op youtube groetjes Danielle Boender


- geplaatst op 26 okt 2017 -

21 januari Noodles Cafe

Jiro

Van 2002 tot 2009 waren de Noodles de eerste trans/genderqueer groep in Amsterdam. We hielden maandelijks een "Noodlescafé" in Saarein en hadden een aantal jaren een maandelijkse radioshow. De Noodles waren de eersten om de 4 mei herdenking op het Homomonument te queeren en organiseerden de eerste Transgender Gedenkdag ceremonies. Onze bedelbus (waarmee we geld ophaalden voor onze activiteiten) is opgenomen in de collectie van het Amsterdam museum. - Omdat het gemist wordt. Omdat er een tentoonstelling moet komen: Als je tastbare, materiële herinneringen hebt aan de Noodles, is het geweldig wanneer je ze kunt meenemen! Kom langs (ook voor de gezelligheid): op zondag 21 januari 2018 tussen 17h en 19h in Cafe Saarein.


- geplaatst op 2 okt 2017 -

Midzomergrachtfestival

Gio van den Heuvel

Het midzomergrachtfestival richt zich op seksual & genderdiversity. Gedurende 10 dagen van 16 t/m 25 juni zijn er 65 activiteiten. De organisatie stimuleert dat er overal genderneutrale toiletten zijn tijdens het festival. Er zijn verschillende activiteiten specifiek gericht op transgenders. Zie https://www.midzomergracht.nl/programma.


- geplaatst op 5 jun 2017 -

Toilettentool

Utrecht Gender Divers

Wil je meer weten over genderneutrale toiletten ? Met tips en tricks hoeje dit aan pakt op jou werkplke of op school ? Kom dan 17 mei, naar het Stadskantoor in Utrecht, omdat Transgender Netwerk Nederland de toilettentool aan Wethouder Diepenveen Overhandigd van de gemeente Utrecht.


- geplaatst op 13 mei 2017 -

Progynova 2mg

Ricarda Terhijzen

Gestopt met behandelingen voel me uiteindelijk meer man. Twee dozen Progynova 2mg 84 tabletten per 2 dozen 100 euro. Heb geen androcur meer kan je makkelijk vervangen door Spiro te kopen op internet. theotherway112@hotmail.com

---


Let op (redactie Het Continuüm): bedenk dat er risico's zitten aan het zelf met hormonen aan de slag gaan. Lees bijvoorbeeld http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/73743/transgenders_grijpen_zelf_naar_hormonen.

Of dit artikel op Het Continuüm: http://www.continuum.nl/actualiteit/nieuws/alarmerende_conclusies_over_transgenderzorg


- geplaatst op 27 feb 2017 -

Avond van het Woord, Transgenderisme

Jan Smeets

Onder het motto ‘niet omdat ik anders wil zijn, maar omdat ik mezelf wil zijn’ (ontleend aan Loesje), organiseert Studium Generale Maastricht een avond over Transgenderisme.

Op vrijdag 7 april om 20.30 uur in la Bonbonierre (Achter de Comedie 1) Maastricht. https://www.facebook.com/events/222970071505561/

Avond

Er is een uitgebreide lijst van genodigden. Publicist Maxim Februari, politicoloog Mounir Samuel en Dick Swaab, emeritus hoogleraar neurobiologie, zijn bekend uit de media. Verder komen transvrouw en kinderboekenschrijver Fran Bambust, transvrouw en discuswerpster op de paralympics in Rio Ingrid Gale van Kranen, Wendy Iven, moeder van een transdochter en dichter Delphine Lecompte.

Tijd
Vrijdag 7 april 2017, 20:00 tot 23:00 uur
Plaats
La Bonbonniere, Achter de Comedie 1 in Maastricht
Studenten € 10,00 / overigen € 20,00
Reserveren: theateraanhetvrijthof.nl of 043 3505555


Meer informatie: hier en hier en ook hier.


- geplaatst op 14 feb 2017 -

Petitie Uitbreiding in plaats van inkrimping transgenderzorg

Frederique

Help mee transzorg te verbeteren! Teken de petitie 'Uitbreiding in plaats van inkrimping transgenderzorg' van Principle 17. De petitie biedt de Tweede Kamer concrete aanbevelingen om deze schrijnende situatie op te lossen.

https://petities.nl/petitions/uitbreiding-in-plaats-van-inkrimping-transgenderzorg/

Alvast bedankt!


- geplaatst op 13 feb 2017 -

geen diversiteit

Miranda

programmas als hij is een zij, wekt een heel negatief beeld op voor transgenders als ik. mijn transitie is heel erg intiem, en ga echt niet aan iedereen uitleggen wie ik was en wat ik moet ondergaan om te zijn hoe ik mij voel. Sinds dat programma voel ik mij erg onveilig en onzeker, naakt in wie ik was voor dat programma


- geplaatst op 8 feb 2017 -

Time: 0.2081
Mem: 2,57MB