Column

Een superslechte trans is ook emancipatie

Arianne van der Ven wereldwijd 1 jan 2009

Eindelijk heb ik haar gevonden. Een transgender dame die slecht genoeg is om een eind te maken aan het idee dat alleen goede transgenders goed zijn voor onze emancipatie. Ze heet Kitty, komt uit Napoli, rookt sigaren, plukt haar wenkbrouwen en is een knalharde Maffia baas/bazin.

 

Transgender diefjes zijn geen nieuws. Zo jaagt de politie van Pattaya in Thailand aan het eind van ieder zomerseizoen achter hele gangs van transgender prostituees aan. Naarmate de dames minder klanten hebben, lonken zij nog wat uitdrukkelijker naar dronken toeristen, om hen echt helemaal uit te kleden.

 

De associatie tussen transen en slechtigheid wordt nog wel het mooist verbeeld door een filmkarakter dat in slechtheid baadt als ware het weelde. Ik bedoel natuurlijk de panseksuele, kannibalistische en verleidelijke Doctor Frank N’ Further, de “sweet transvestite from Transsylvania” uit de Rocky Horror Picture Show. Frank N’ Further geniet zo volop van zijn slechtheid, dat goede mensen er jaloers op worden en stoere bouwvakkers “I can make you a man” beginnen te gillen in sing along theatertjes van Boston tot San Diego.

 

Maar lange tijd mochten transgenders niet echt slecht zijn. De aanstekelijke slechtheid van Frank N’ Further is door sommigen gezien als transfobe humor. Foei! En trans-diefjes zouden alleen maar stelen om dure operaties te betalen… Anders zouden zij wel engeltjes zijn. Slechte transen zijn er eigenlijk niet. Die zijn niet goed voor onze emancipatie.

 

Die schijnheiligheid leidt soms tot mallotige situaties. Zo staat het Engelstalige Wiki-lijstje met beroemde transgenders vol zelf-aangewezen Amerikaanse nep-sterretjes. De travestiet J. Edgar Hoover, die 48 jaar lang de directeur van de FBI was en zes Amerikaanse presidenten chanteerde, is helemaal afwezig van de lijst. Ik vind het hartstikke leuk om te weten dat de Amerikaanse geheime dienst zetelt in een gebouw dat genoemd is naar een in-en-in slechte travestiet (de Hoover Building in Washington). Maar hoe leuk is het om te weten dat een zedenpreker als Calpernia Addams – een van de zelf aangewezen trans-beroemdheden – wel duizend transjes heeft uitgelegd dat zij hun knietjes bij elkaar moeten houden als ze een rokje aanhebben?

 

De Maffia heeft meer oog voor de criminele talenten van sommige transgenders dan onze emancipatoren. Daarom heeft de Maffia zich ook geschaard in de groeiende rij van transgender-vriendelijke werkgevers. Als 27-jarig transje kon Kitty al snel een echte sleutelpositie innemen in de Camorra. Gewoon door haar talent voor afpersing, geweld en moord. Zij leidde alle drugs- en prostitutiezaken rond het vliegveld van Napels, en stuurde als Capo tientallen gemeneriken aan.

 

UGO

Ugo “Kitty” Gabrielle

Kitty moet wel een indrukwekkend slechte dame zijn geweest, want tot voor kort was de Mafia toch een reservaat voor macho-mannen. De meest beroemde homo-gangster is de New Yorkse Maffiabaas John 'Johnny Boy' D'Amato, die in 1992 werd neergeschoten door hitman Anthony Capo. Capo getuigde later dat hij D’Amato vermoordde om de eer te redden van de in New Jersey werkzame DeCavalcante-familie. Hij zei: “Niemand zal ons respecteren als we een homoseksuele baas hebben en over La Cosa Nostra-zaken praten”.

Toen Kitty gearresteerd werd droeg ze, als altijd, lipstick en nagellak. “Ze zag er heel stoer uit en toch ook heel vrouwelijk”, liet een agente weten. Kijk aan! Nu maar hopen dat de talenten die deze vrouw omhoog hielpen in de Camorra, haar ook veilig houden in de gevangenis.

 

Inmiddels is het nieuws van Kitty de wereld rond, en eerlijk gezegd hoop ik dat ook de meest brave trans-emancipatoren een beetje moeten grinniken om onze eerste transgender Maffia-boss. En dan hoop ik ook dat ze zelf iets minder schijnheilig worden. Dat is pas echt emancipatie.

 

Wat wordt het lot van Trump's transgender ban

Arianne van der Ven 3 jan 2018

Het Transgender Toilet wordt verkiezingsissue in de VS

Arianne van der Ven10 apr 2016

Voor vragen over werk en outing

Ton van den Born19 mrt 2016

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

“Prostitutie is de prijs voor eerlijkheid”

Islamitische religie studeren in Indonesië en daarna aan het werk met de minst geliefde bevolkingsgroep van de moslims in het land, transgenders. Dat is wat Gama deed. “Kinderen die erachter komen dat ze zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam, worden op straat gezet en uit de familie verbannen. Uiteindelijk belanden de meesten in de prostitutie”.

“Na ...

Robin Smit14 jun 2013

Voorbij de seksetweedeling

Redactie12 apr 2013

Vechten voor transrechten… in de ring

Saar Raaymakers 7 apr 2013

Zweedse Transgenders willen schadeloosstelling voor “gedwongen” sterilisaties

Saar Raaymakers15 jan 2013

Mooi uitzicht

Ton van den Born16 apr 2018

Over discriminatie, intimiteit en de zoektocht naar geluk

Ton van den Born 2 dec 2015

Tweehonderdvijfenzestig

Kris van der Veen 7 dec 2012

Is zij een hij?

Janiek 24 aug 2009

Herdenking van de slachtoffers van hate-crimes

Redactie12 nov 2008

De straat op tegen discriminatie en geweld

Op 19 november jl. ging in Amsterdam een veertigtal mensen de straat op om aandacht te besteden aan de Internationale Transgender Gedenkdag, een moment in het jaar waarop wereldwijd hate crimes tegen transgenders aan de kaak worden gesteld. Initiatiefnemer in Nederland is ‘de Noodles’, een ‘collectief voor diversiteit en vrijheid van gender, sekse en seksualiteit’. ...

Anne Lever27 nov 2006

Time: 0.1124
Mem: 2,52MB