Hoogleraar Wieringa: vijf seksen op Zuid-Sulawesi

Wijze oudtante

Mariëtte Hermans wereldwijdwetenschap 4 mei 2007

Op vrijdag 20 april sprak Saskia Wieringa haar oratie ‘The Admonishment of Vegetarian Great Aunt’ uit onder het hemelsblauwe dak van de aula van de UvA. Ze is hoogleraar Gender and Women’s Same-Sex Relations Cross-culturally.

 Wieringa is bekend van haar onderzoek naar emotionele en seksuele relaties tussen vrouwen in uiteenlopende delen van de niet-westerse wereld. Ze begon haar onderzoek in China en Indonesië, werkt nu ook in India en schreef samen met Ruth Morgan Tommy boys, lesbian men and ancestral wives: Female same-sex practices in Africa (2005).

wieringakopie

Vijf seksen
In haar oratie vertelt Wieringa onder meer over de Bugis. Bugis leven op Zuid-Sulawesi in Indonesië en kennen vijf seksen. Niet alleen je lichaam bepaalt je gender, maar ook je spirituele rol, je kleding en je beroep. Tussen man en vrouw zitten nog drie andere sekse-posities: calalai, calabai en bissu. Mensen van deze drie seksen hebben een speciale band met Allah. Zij vervullen spirituele beroepen, of worden gezien als godsgeschenk.

De titel van haar oratie verwijst naar het advies van een Chinese abdes die een relatie heeft met een andere abdes. Ze leeft met vrouwen, en heeft een eed afgelegd om niet te trouwen. Great Aunt is vegetarisch, letterlijk maar ook figuurlijk omdat ze zonder mannen leeft. Wieringa neemt haar aanmoediging ter harte: ze houdt als eerste hoogleraar Gender and Women’s Same-Sex Relations Cross-culturally de verhalen van vrouwen die weerstand bieden aan het heteroseksuele huwelijk levend.

Wat wordt het lot van Trump's transgender ban

Arianne van der Ven 3 jan 2018

Het Transgender Toilet wordt verkiezingsissue in de VS

Arianne van der Ven10 apr 2016

Voor vragen over werk en outing

Ton van den Born19 mrt 2016

Een ongeautoriseerde film over Zhenya

Ton van den Born26 jun 2015

“Prostitutie is de prijs voor eerlijkheid”

Islamitische religie studeren in Indonesië en daarna aan het werk met de minst geliefde bevolkingsgroep van de moslims in het land, transgenders. Dat is wat Gama deed. “Kinderen die erachter komen dat ze zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam, worden op straat gezet en uit de familie verbannen. Uiteindelijk belanden de meesten in de prostitutie”.

“Na ...

Robin Smit14 jun 2013

Voorbij de seksetweedeling

Redactie12 apr 2013

Vechten voor transrechten… in de ring

Saar Raaymakers 7 apr 2013

Zweedse Transgenders willen schadeloosstelling voor “gedwongen” sterilisaties

Saar Raaymakers15 jan 2013

Wat maak je je druk over het transgenderbrein?

Eric Llaveria Caselles 3 mei 2016

Aanschuiven bij ervaringsdeskundigen en wetenschappers in Het Dolhuys

Ton van den Born 9 nov 2012

Zien mannen hun omgeving anders dan vrouwen?

Reactie in 200 woorden op 'de lezer uitgedaagd' - zie de linkerkolom van deze paginaNee, mannen zien hun omgeving niet anders dan vrouwen. Dat wil zeggen, de vraag is niet te beantwoorden zonder aan te geven wat precies bedoeld wordt met "mannen" en "vrouwen". Het is een vraag naar de manifestaties van het gender verschil, terwijl het bestaan en aard van het verschil zelf buiten schot ...

Margreet Zwarteveen 8 dec 2004

Mooi uitzicht

Ton van den Born16 apr 2018

‘Altijd maar stiekem vrouw zijn’

Ton van den Born 9 feb 2018

Genderverschil ontsluierd

Ton van den Born14 sep 2017

Time: 0.1166
Mem: 2,51MB