Tim de Jonginterviews, 24 april 2007

Transgender Henriette Wiersinga overleden na mishandeling

Een puur mens

Op woensdag 18 april overleed Henriette of Harry Wiersinga (55) als gevolg van mishandeling op 27 maart.  Tim de Jong sprak met haar voor zijn boek Man of vrouw, min of meer (Schorer, 1999)

Op het station van Voorburg kwam ze me tegemoet. Op en top verzorgd, een warme glimlach, we stelden ons voor. Ik zou haar interviewen voor mijn boek over transgenders, maar onze ontmoeting kreeg de sfeer van een date. Ze stond erop dat we eerst uit eten zouden gaan, en wel op haar kosten. Na vergeefs protest stemde ik toe, ze palmde me in met haar charmes en ik besloot dat ik haar evengoed nog kon interviewen mits ik me tot een enkel glas wijn zou beperken. Zo geschiedde: na een heerlijke maaltijd en wandeling door de stad, nam ik bij haar thuis het voortouw door te vragen wat voor jeugd zij had gehad. De verhalen kwamen los en ik genoot van een bijzonder mens, iemand die ik als vrouwelijk ervaarde maar die in haar verhaal overtuigend als een mens met twee kanten naar voren kwam. Iemand voor wie transgender zijn vanzelfsprekend en probleemloos was. In haar woorden: “Het woord transgender vind ik erg mooi, vanwege de dansachtige klank en de symbolische, overdrachtelijke betekenis. Dat verwijst naar die onzichtbare wereld, die voor mij belangrijk is. Transgender in de betekenis van: mensen die zich niet houden aan de codes voor hun gender.”*

Geschokt door het bericht van haar overlijden afgelopen week. Doodgeslagen op straat door een onbekende. Motief onbekend, mogelijk een reactie op haar niet alledaagse uitstraling. Verbijstering, ongeloof. In de krant lees ik hoe intens geliefd zij zich maakte bij collega’s en vrienden: een goede fee die zieke en oude mensen opzocht, waar je mee kon lachen en feestvieren, een ‘exotische paradijsvogel’ die zich altijd in zwierige kleding hulde, gedichten schreef en muziek maakte.
Ik denk terug aan hoe onze avond toentertijd eindigde. Voordat ik de terugreis ondernam om de laatste trein te halen, werd ik getrakteerd op een prachtig muziekstuk dat zij op haar dwarsfluit speelde. Een cadeautje van iemand die zichzelf treffend met engelen vergeleek. Een puur mens, zichzelf.


* Tim de Jong (1999) Man of vrouw, min of meer. Gesprekken over een niet-gangbare sekse. Schorer Boeken, p. 28