achtergrond, 18 april 2013

Nieuwe informatie voor transjongeren

Liefde en seks als je lijf niet 'klopt'

Hoe doe je dat met liefde, seks en relaties als je lijf niet klopt met hoe jij je voelt? Dat is een vraag die veel transjongeren zichzelf en elkaar stellen. De Expreszo besteedt er deze maand aandacht aan, en ook is er op Sense.info van alles over te lezen. Tamar Doorduin, redacteur bij het Continuüm, werkte achter de schermen aan deze ontwikkelingen mee.

Wat doe jij voor je werk?

“In mijn vrije tijd ben ik redacteur bij het Continuüm, maar doordeweeks werk ik bij Rutgers WPF, dat is een kenniscentrum over seksualiteit. Ik houd me onder andere bezig met LHBT’ers: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Zo heb ik het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de seksuele gezondheid van transgenders en hun behoefte aan informatiemateriaal. Nu ben ik samen met collega’s van Rutgers WPF en Soa Aids Nederland bezig om dat informatiemateriaal daadwerkelijk te ontwikkelen. Om te beginnen voor de groep jongeren onder de 25. Steeds weer hoor ik van transgenders hoe nodig dat is. Ik hoop dan ook dat veel mensen er iets aan gaan hebben.”

Wat is de Trans&Zo?transenzo

 

“De Trans&Zo is een mini-magazine over transgender-zijn, liefde en relaties, die eenmalig bij de Expreszo zit bijgevoegd. Het is een samenwerking tussen de Expreszo, Rutgers WPF en Soa Aids Nederland. Er staan o.a. interviews in met ‘transgender stelletjes’, een interview met Jiro Ghianni over daten en uitgaan, een Nederlandse versie van de ‘genderbread cookies’ en een column van Expreszo’s nieuwste columnist, zelf transjongen. De Expreszo richt zich al een tijdje niet alleen op holebi’s, maar ook op transgenders. Met dit magazine hopen we hun LHB-lezers wat meer informatie te geven over wat transgender-zijn precies betekent, en om hun transgender lezers positieve verhalen te bieden over jongeren zoals zij die gelukkig zijn in de liefde.”

 
Wat is Sense.info en wat kunnen transgenders er vinden?

“Sense.info is dé betrouwbare website voor jongeren tussen 12 en 25 jaar oud die vragen hebben over liefde, seks en relaties. Het is een samenwerkingsverband tussen een aantal verschillende organisaties, waaronder Rutgers WPF en Soa Aids Nederland. De specifieke vragen die transgenderjongeren over deze onderwerpen hebben, kwamen nog onvoldoende aan de orde op de website. Ook elders op internet was er nog maar weinig informatie over te vinden. Er zijn wel wat Engelstalige zines en ervaringsverhalen op YouTube, maar dan moet je Engels goed zijn. Wij wilden deze informatie toegankelijker aanbieden. Daarom hebben we een aantal pagina’s geschreven speciaal voor transgenderjongeren. Ze zijn te vinden onder www.sense.info/transgender.”

 Om wat voor informatie gaat het?

 “Als je transgendergevoelens hebt of in transitie bent, roept dit allerlei vragen op over liefde, seks en relaties. Bijvoorbeeld: wanneer vertel ik mijn date dat mijn lijf er onder mijn kleren anders uitziet dan je zou verwachten? Kun je nog genieten van seks na je operatie? Is het normaal dat ik met dit lijf nog geen seks wil hebben? Of juist: hoe kan ik genieten van seks, ook al klopt mijn lijf nog niet? Ook partners van transgenderjongeren kunnen met vragen zitten, zoals: aan wie mag ik wel en niet vertellen dat mijn lief transgender is?”

sense_info

 Zijn er veel transgenderjongeren die een relatie hebben?

 “Hoeveel er precies een relatie hebben, is onbekend. Maar ze zijn er zeker. Voor de Expreszo inlegger hebben we bijvoorbeeld vier stelletjes geïnterviewd. Allemaal waren ze onder de 25. Bij drie stelletjes waren beide partners transgender. Zij vertellen dat ze dat fijn vinden, omdat ze elkaar goed begrijpen. Deze jongeren leren elkaar bijvoorbeeld kennen via de Transvisie jongerengroep of via facebook. Maar er is ook één stelletje bestaande uit een transjongen en een cismeisje, die elkaar op een homojongerenkamp hebben ontmoet. Zij waren toen beide zoekend naar hun identiteit. Bij de één bleek het uiteindelijk ook om genderidentiteit te gaan.”

Een relatie, ok. Maar zijn transgenderjongeren op die leeftijd eigenlijk wel bezig met seks?

 “Sommige transgenderjongeren hebben zoveel last van hun genderdysfore gevoelens – hun lijf of hun rol die niet ‘klopt’ - dat ze niet aan seks moeten denken. Pas na hun transitie zijn ze toe aan het ontdekken van hun seksuele verlangens. Andere transgenderjongeren hebben óók last van hun lijf of hun rol, maar willen seks toch niet missen. Vaak lukt het dan om een manier te vinden om toch van seks te kunnen genieten. Bijvoorbeeld door hun ondergoed aan te houden, of door zich te concentreren op het fijne gevoel in plaats van op hun uiterlijk. Verder zijn er ook transgenderjongeren die niet zoveel last hebben van hun lijf of van hun rol. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een jongen die een vrouwelijke kant heeft en aan crossdressing doet, maar zich toch vooral een jongen voelt en ook zo geboren is.”

 Niet alle vragen zijn makkelijk te beantwoorden. Wat doen jullie voor jongeren die echt problemen hebben?

 “Achter een ogenschijnlijk simpele vraag over liefde, seks en relaties kan een groter probleem schuilgaan. Daarom staat op Sense.info ook beschreven waar je als transgenderjongere terecht kunt met vragen of problemen rondom liefde, seks en relaties. Dat kan bijvoorbeeld bij de chat- en telefoonlijn van Sense.info, maar ook bij Transvisie Zorg. Veel transgenderjongeren bezoeken al één van hun jongerengroepen, waar ze samen met andere jongeren onderwerpen bespreken waar ze mee bezig zijn. Daarnaast kunnen ze individuele gesprekken volgen bij één van de hulpverleners."

Meer weten?

www.sense.info/transgender
www.expreszo.nl