Arianne van der Venwetenschap, 7 oktober 2007

Wat is autogynefilie?

Ray Blanchard is een Canadees psycholoog en onderzoeker. Hij heeft het woord autogynefilie bedacht dat letterlijk betekent "liefde voor zichzelf als vrouw". Blanchard schrijft: "Autogynefilie is veel breder als travestie omdat het niet alleen seksuele opwinding bij het dragen van vrouwenkleding beschrijft, maar ook seksuele opwinding bij mannen bij het idee om borsten of een vagina te hebben."

Wie is autogynefiel?

Ray Blanchard stelt dat alle man-naar-vrouw transseksuelen die op vrouwen vallen autogynefiel zijn. Hij gelooft niet dat ze een vrouwelijke genderidentiteit hebben. Hij concludeert dit op basis van een aantal onderzoeken waarbij hij vragenlijsten afnam bij ongeveer 400 transseksuelen. De meeste man-naar-vrouw transseksuelen die op vrouwen vallen, geven toe dat zij seksuele opwinding ervaren hebben als zij over zichzelf fantaseren als vrouw, of als zij zich als vrouw kleden. Daaruit concludeert Blanchard dat niet genderidentiteit maar erotische opwinding de reden is voor hun transitie.

Man-naar-vrouw transseksuelen die op mannen vallen melden minder seksuele opwinding bij het omkleden. Zij zouden al op vroegere leeftijd wensen een meisje te zijn en ook veel vrouwelijker overkomen dan transen die op vrouwen vallen. Blanchard gelooft dat de transitie van deze laatste groep gemotiveerd wordt door een voorkeur voor heteroseksuele mannen.

Bij beide groepen is de transitie dus seksueel gemotiveerd.

Erotiek of genderidentiteit?

De samenhang die Blanchard opmerkt tussen de fantasie een vrouw te zijn en erotische opwinding, kan op twee manieren worden uitgelegd. Men kan zeggen dat een M-V transseksueel zich bij seksuele opwinding voorstelt een vrouw te zijn, zoals alle vrouwen dat doen. In die zienswijze komen zowel de opwinding als de fantasie een vrouw te zijn beide voort uit een vrouwelijke genderidentiteit.

Men kan ook zeggen, zoals Blanchard doet, dat autogynefilie een verkeerd gerichte vorm van mannelijke heteroseksualiteit is, voortkomend uit een stoornis in de psychologische ontwikkeling. De M-V transseksueel die op vrouwen valt zou zich met zijn liefdesobject, het vrouwelijke lichaam, willen verbinden door haar te worden, en haar zo in de meest letterlijke vorm te bezitten.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat alle twee de theorieën waar zijn en er zowel autogynefiele transseksuelen bestaan als transseksuelen met een gehele of gedeeltelijke vrouwelijke genderidentiteit.


Ray Blanchard was tot 2003 een lid van de Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association (HBIGDA). Hij vertrok toen HBIGDA zich tegen het boek van Bailey uitsprak.