Ton van den Bornkort, 11 juli 2018

Beoordeel aanbieders transgenderzorg!

Op de zorgkaart van Nederland (http://www.zorgkaartnederland.nl) staan behalve fysiotherapeuten, psychologen en vele gespecialiseerde artsen nu ruim twintig zorgaanbieders op het gebied van genderdysforie. Psychologen, logopedisten, GGZ, gendercentra. Je kunt de zorgaanbieders zelf reviewen waarmee je anderen helpt een keuze te maken.

Transvisie heeft in juni de mogelijkheid gecreëerd dat zorgaanbieders speciaal op transgenderzorg op de zorgkaart gewaardeerd kunnen worden. Dit helpt om het totale zorgaanbod én de kwaliteit daarvan zichtbaar te maken.

Hoe werkt het?
Ga naar www.zorgkaartnederland.nl en geef waarderingen aan je zorgverleners. Dit kan je psycholoog zijn of je endocrinoloog, maar ook een chirurg, de huidtherapeut of logopedist.

Je kunt je review doen voor de gehele zorginstelling of je behandelaar. Soms zijn ook specifieke teams apart te vinden, zoals het genderteam van het Vumc.

Staat jouw zorgverlener er niet tussen, dan kun je die aanmelden bij de redactie van zorgkaartnederland.nl. Dat kan hier.

Van belang is om bij het invullen van de waardering aan te geven dat het gaat om zorg voor de ‘aandoening’ genderdysforie (we zijn niet erg gelukkig met deze term). Alle waarderingen op het vlak van genderdysforie zijn dan zichtbaar via deze pagina.

De contactgegevens die gevraagd worden, zijn voor de redactie zodat ze je review eventueel kunnen controleren. Dit is om misbruik te voorkomen. Het kan vijf dagen duren voor je review online staat. De redactie beoordeelt hem eerst nog.

Themanummer AdRem over Gender & seksualiteit

kort, 16 maart 2011
De redactie van AdRem, maandblad van de Remonstranten, heeft een themanummer gepubliceerd met de titel 'Gender: Over mannen, vrouwen en alles daartussin'. Het nummer bevat onder meer een interview met transman Gio over zijn genderzoektocht in relatie tot geloven. Lees hier het nummer (PDF).

'Ik wilde zo graag gewóón zijn'

kort, 28 februari 2007
Interview met Janiek die sinds anderhalf jaar als vrouw door het leven gaat en zichzelf transgender noemt, over haar leven en de betekenis van de term transgender.

Chinees exhibitionisme

kort, 26 augustus 2007

In het AD van 25 aug. jl. stond een klein berichtje dat hier vast wel volledig mag worden overgenomen. Het luidt als volgt: "China heeft bloederige tv-shows verboden waarin patienten live een geslachtsverandering of cosmetische operatie ondergaan. Het enige nut van de ‘exhibitionistische' programma's was het opkrikken van kijkcijfers, aldus de autoriteiten. Die hebben tv-zenders opgedragen nieuwe producties te stoppen en bestaande series van de buis te halen. De maatregel zou nodig zijn om de geloofwaardigheid van tv te behouden en ervoor te zorgen dat zij een goede invloed heeft op de samenleving."
Als je er even bij stilstaat, zijn er na het lezen van dit simpele berichtje vragen te over. Bijvoorbeeld: kennelijk kan er in China gepraat worden over en gekeken worden naar geslachtsverandering, maar wat zegt dit over het dagelijks leven? Zijn transseksuelen min of meer geaccepteerd en als ze op tv worden 'omgebouwd' zelfs filmsterren?
En een heel andere vraag: zou onze overheid hier een voorbeeld aan moeten nemen of... juist niet?

A.L. 26-08-07

In de nieuwe rubriek ‘Kort' besteedt het Continuum aandacht aan berichten over (trans-)gender in de samenleving, m.n. in de media en op internet.

 

Elk kind is anders

kort, 25 augustus 2011
Uitgave: Amsterdam / Utrecht: FWOS / VU Medisch Centrum
Deze brochure (pdf) geeft antwoord op 15 vragen van ouders over de identiteit van hun kind, zoals:
- Hoe herken ik genderdysforie bij een jongen?
- Hoe herken ik genderdysforie bij een meisje?
- Hoe kan ik mijn kind het best begeleiden?
- Hoe voorkom ik dat mijn kind gepest wordt?
- Wanneer moet ik hulp zoeken?

Anything he can do she can do

kort, 15 november 2009
Eind jaren negentig maakte de Amerikaanse pianist David Buechner bekend dat ze voortaan verder zou leven als Sara Davis Buechner. Aan de vooravond van haar 25-jarig jubileum als pianist blikt ze in de New York Times terug op haar leven.

Women and cross-dressing: 1800-1939

kort, 21 februari 2008
Deze drie-delige publicatie bevat allerlei documenten, zoals krantenartikelen, brieven en foto's, van en over vrouwen die aan travestie deden, in de periode 1800-1939 in Engeland.

Vrouwelijkheid & mannelijkheid: over sekseverschillen & gendergevolgen

kort, 13 augustus 2008

Is mannelijkheid en vrouwelijkheid aangeboren of aangeleerd? De auteur brengt vanuit natuur- en sociaal-wetenschappelijke hoek argumenten naar voren. Ze haalt ook voorbeelden uit de literatuur en uit haar eigen ervaring met gemeenschappen in Midden- en Latijns-Amerika en in Afrika.

Urgency Required: Gay and Lesbian Rights are Human Rights

kort, 28 april 2010
Deze Engelstalige bundel over voornamelijk homorechten wereldwijd bevat ook een aantal artikelen over transgenders, o.a. een bijdrage van Thomas Wormgoor over transgender emancipatie in Nederland, een beschrijving van een groep travestieten in Latijns-Amerika en persoonlijke portretten van een aantal transgender mensen.

Challenging lesbian norms : intersex, transgender, intersectional and queer

kort, 27 september 2007
De auteurs discussiëren over 'homonormativiteit' in relatie tot (lesbische) identiteit.
Dit boek is ook verschenen als: Journal of Lesbian Studies vol. 10 (2006), numbers 1/2.

Sex change

kort, 25 juni 2009
Na een hartprobleem besluit Terry Cummings om haar genderdysforie onder ogen te zien en de transitie te starten van man naar vrouw. Een videoverhaal.